Kupovina guma u Sloveniji: Kako legalno uštedjeti?

Bez autora
Nov 02 2010

Po hrvatskim propisima smije se preko granice uvesti robu u vrijednosti do 1.000 kuna po osobi bez plaćanja carina i poreza. To vozači koji kupuju gume u Sloveniji rješavaju tako da povedu još jednu osobu sa sobom te trošak četiri gume raspodijele na dva odvojena računa od kojih svaki glasi na drugu osobu. Dolazak zime donosi i potrebu zamjene ljetnih guma na automobilima za one zimske. Ukoliko ste svoje kotače obukli "univerzalkama", zacijelo je i vašim gumama nakon nekoliko godina upotrebe došlo vrijeme za mirovinu, a zimska poledica svakako nije pogodno igralište za izlizane gume. Cijene guma su takve kakve jesu, što se može pogledati, primjerice, u Molydonu. No, vozači iz Zagreba i okolice sve češće skoknu do "automobilskih obućara" iza hrvatsko-slovenske granice (odmah iza malograničnog prijelaza Harmica, do koje se dolazi iz Zaprešića - ukupno 35 km od Zagreba, bez plaćanja vinjete), gdje mogu, uštedjeti 800 kuna kod kupnje četiri gume.

Kupovina guma u Sloveniji: Kako legalno uštedjeti?Po hrvatskim propisima smije se preko granice uvesti robu u vrijednosti do 1.000 kuna po osobi bez plaćanja carina i poreza.

To vozači koji kupuju gume u Sloveniji rješavaju tako da povedu još jednu osobu sa sobom te trošak četiri gume raspodijele na dva odvojena računa od kojih svaki glasi na drugu osobu.

Dolazak zime donosi i potrebu zamjene ljetnih guma na automobilima za one zimske. Ukoliko ste svoje kotače obukli "univerzalkama", zacijelo je i vašim gumama nakon nekoliko godina upotrebe došlo vrijeme za mirovinu, a zimska poledica svakako nije pogodno igralište za izlizane gume. Cijene guma su takve kakve jesu, što se može pogledati, primjerice, u Molydonu. No, vozači iz Zagreba i okolice sve češće skoknu do "automobilskih obućara" iza hrvatsko-slovenske granice (odmah iza malograničnog prijelaza Harmica, do koje se dolazi iz Zaprešića - ukupno 35 km od Zagreba, bez plaćanja vinjete), gdje mogu, kako pokazuje reportaža Auto-Info.hr portala, uštedjeti 800 kuna kod kupnje četiri gume. O toj praksi dosta se, uz vrlo praktične i korisne razmjene iskustva, raspravljalo i na Forum.hr, a krizno vrijeme u kojem se važe svaka kuna dodatno je aktualiziralo ovu temu.

Pred jednom od vulkanizerskih radionica (Furlan), reporteri su čekali u redu automobila s isključivo hrvatskim registracijama - od Pule do Slavonskog Broda. Po hrvatskim propisima smije se preko granice uvesti robu u vrijednosti do 1.000 kuna po osobi bez plaćanja carina i poreza. To vozači koji kupuju gume u Sloveniji rješavaju tako da povedu još jednu osobu sa sobom te trošak četiri gume raspodijele na dva odvojena računa od kojih svaki glasi na drugu osobu. Ukoliko kupujete skuplje gume, može se povesti više osoba te svaka od njih kupi jednu ili dvije gume na svoju osobnu iskaznicu ili putovnicu. Pritom je važno da gume ne smiju biti montirane na automobil, jer u tom slučaju nećete dobro proći na granici. Također, na slovenskoj granici potrebno je predati račune na ovjeru, kako biste imali dokaz izvoza robe iz Slovenije. U slijedećih šest mjeseci na prodajnom mjestu na kojem ste kupili gume možete sa ovjerenim računima ostvariti povrat poreza u visini 20% koliko iznosi PDV u Sloveniji (DDV). Osim u trgovini gdje ste kupili gume, povrat DDV-a možete podići i u uredima Hrvatske pošte, ali, prema informacijama Auto-Info.hr, u tom slučaju povrat neće iznositi punih 20%, već oko 12%.

U svakom slučaju, onima koji paze na utrošak svake kune, bit će zanimljivo usporediti cijene. Primjerice, zimska guma Sava Eskimo u Hrvatskoj (Konzum) stoji 390 kuna, dok u Sloveniji košta stotinu kuna manje (bez DDV-a). Dakle, po cijeni za tri gume dobijete četiri. Problem je ako nemate namjeru plaćati gotovinom, jer će vas u tom slučaju koštati oko 340 kuna (bez DDV-a). Dakako, trošku oko novih guma tu nije kraj, jer je potrebno još platiti montažu i balansiranje guma u nekom od za to specijaliziranih servisa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik